Domeniu de activitate

Efficienta Energetica

Atat la nivel national cat si international ideea nu se restrange numai asupra productiei de energie din surse alternative ci si la economisirea energiei. Toti consumatorii – industria si administratia publica, dar si gospodariile particulare – pot si trebuie sa contribuie aici. In sectorul particular aceasta reprezinta:

  • Utilizarea aparatelor eficiente energetic
  • Constructii noi eficiente energetic
  • Renovarea cladirilor intr-un mod eficient energetic: izolarea cladirii pe exterior(pereti, geamuri)
  • Eficienta in folosirea energiei (Termostate, calorimetru)

In sectorul public se adauga:

  • Producerea eficienta de energie
  • Recuperarea de caldura
  • Managementul energiei

Pentru industrie – mai ales companiile producatoare – la cele mentionate mai sus se mai adauga:

  • Optimizarea consumului instalatiilor industriale
  • Management energetic, ex. evitarea varfurilor de consum

Pentru toate domenile este important ca omenii sa aiba simtul responsabilitatii cu resursele de energie care devin din ce in ce mai putine si astfel mai valorosase.

Energie Regenerabila

TTM lucreaza pentru inceput pe patru domenii cheie de productie de energie din resurse regenerabile:

Energie eoliana

In parcurile eoliene cu mai multe instalatii – in cazul in care conditiile de vant sunt bune – se produce doar energie electrica.

 Energie solaraenergie-solara

Celulele solare transforma direct razele de soare in energie electrica (fotovoltaice). Alternativ se poate incalzi apa printr-un schimbator de caldura (Solar termic).

 Centrale termo-electrice pe Biomasa

Intr-o centrala termo-electrica pe biomasa se ard deseurile de lemn si resturile din silvicultura. In centralele termo-electrice de biomasa caldura produsa va fi folosita direct si in intrgime pentru incalzire. Alternativ se produce din abur energie electrica printr-un pas intermediar, restul de caldura va fi folosit din nou pentru incalzire si uscare.

 Instalatii de Biogaz

biogazIn instalatiile de biogaz sunt fermentate, in containere mari numite fermentatoare, deseurile agricole si industriale dar si plante si parti ale acestora. In urma acestui proces este emanata o cantitate mare de gaz metan (biogaz), care este ars cu un motor pe gaz. Motorul actioneaza un generator de curent, care produce energie electrica. Apa de racire a motorului poate fi utilizata de exemplu pentru incalzire sau uscare.

 Managementul deseurilor

Deoarece in productia de energie in instalatiile de biogaz sau centralele termo-electrice pe biomasa sunt utilizate partial deseuri locale sau regionale, furnizarea materiilor prime pentru acestea capata o importanta deosebita. Pentru ca bilantul CO2 sa fie pozitiv trebuiesc evitate transporturi pe distante lungi (cum ar fi titei sau gaze naturale). Colectarea si sortarea deseurilor, transportul lor la clientul „potrivit” si utilizarea lor asigura un circuit local. Astfel de circuite ale materiilor prime sunt premisa ca regiunile sa se apropie de scopul „zero-emisii-de-CO2”.